MCQs on the Prehistoric period of Ancient Indian History.

The prehistoric period of ancient Indian history is about 500,000 – 200,000 years old. In this post, we will discuss some important multiple choice questions or MCQs on the prehistoric period of Ancient Indian History.

mcqs on the prehistoric period of ancient indian history

Important MCQs on the Prehistoric period:

1. The earliest human fossils were found from which of the following places?

  • A. Africa
  • B. Asia
  • C. Europe
  • D. North America

Ans: (A) Africa

2. The place where the early human fossils found in India –

  • A. Bagor
  • B. Punjab
  • C. Hathnora
  • D. Chirand

Ans: (C) Hathnora

3. What are the raw materials used for making stone tools in lower Paleolithic age?

  • A. Quartz
  • B. Basalt
  • C. Quartzite & Chert
  • D. All of the above

Ans: (D) All of the above

4. The Paleolithic age in India is divided into –

  • A. Two Phases
  • B. Three Phases
  • C. Five Phases
  • D. Eight phases

Ans: (B) Three Phases

[The Paleolithic age in India is divided into lower Paleolithic, middle Paleolithic & upper Paleolithic age.]

5. One of the most important discoveries of the upper Paleolithic period was –

  • A. Wheel
  • B. Fire
  • C. Ornaments
  • D. Iron blade

Ans: (D) Iron blade

6. The economy of the earliest Neolithic culture was based on –

  • A. Animal husbandry
  • B. Agriculture
  • C. Industry
  • D. All of the above

Ans: (B) Agriculture

7. The rock paintings of prehistoric art was found in –

  • A. Dabarkot
  • B. Noh
  • C. Ghazi Shah
  • D. All of the above

Ans: (D) All of the above

8. Which one of the following was most depicted in rock paintings?

  • A. Fish
  • B. Animals
  • C. Birds
  • D. God

Ans: (B) Animals

9. Which of the following people had a belief in life after death?

  • A. Rangpur people
  • B.Malwa people
  • C. Jorwe
  • D. Both B & C

Ans: (D) Both B & C

10. The people in Chalcolithic culture worshiped of –

  • A. Mother Goddess
  • B. Bull
  • C. Lingas
  • D. Both A & B

Ans: (D) Both A & B

11. Which place presents the art of painting practiced by Paleolithic and Mesolithic people?

  • A. Bhimbedka
  • B. Belan Valley
  • C. Nevasa
  • D. Pushkar

Ans: (A) Bhimbedka

[Bhimbedka near Bhopal presents the art of prehistoric paintings practiced by Paleolithic & Mesolithic people. The site contains more than 500 rock shelters.]

 

So, these are some important MCQs on the prehistoric period (stone age) of Indian History.

Hi Friends! My name is Indrasish Mukherjee and I am the founder of One Xtra Paper. As a govt. job aspirant I want to share my experience and some relevant study materials which I think will help you & Job information with you guys.

You can follow me on…facebook twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *