MCQ on Religious Movements (Buddhism & Jainism) in India during sixth century BC

mcq on religious movements like buddhism and Jainism in India during sixth century BC

The period between 7th and 5th century BC was the turning point in the spiritual and intellectual development of the World History as well as Indian History. This period had witnessed the rise of religious movements (Buddhism & Jainism) in India. Both religions were organized by the brotherhood. This is the third part of the Indian History MCQ series where we will discuss some important MCQ on religious movements.

Important MCQs on the Religious movements - Buddhism and Jainism in India during sixth century BC

MCQ on Religious Movements (Buddhism & Jainism)

Q1. Six years of profound meditation led to the discovery of truths to Gautama, then he became-

  • A. Vardhamana
  • B. Mahavijeta
  • C. Buddha
  • D. Jina

Ans: (C) Buddha

[Explain: One night at the age of 29, he left home, wife, and son and renounced the worldly life. Thereafter, six years of profound meditation led to the discovery of truths & Gautama became ‘Buddha‘ i.e. the enlightened ore.]

Q2. In some places, Buddha is said to have summarised the whole process in three words (1) Sangha (2) Sila (3) Samadhi (4) Prajna. Select the correct three words among four-

  • A. 1, 2, & 3
  • B. 1, 3, & 4
  • C. 2, 3, & 4
  • D. None of the above

Ans: (C) 2, 3, & 4

[Explain: The Buddha taught a path that leads away from suffering and toward freedom. For monastics and laypersons, mindfulness practice, and all Buddhist meditation practices are built on Sila (right speech, right action, right livelihood), Samadhi (right effort, right concentration, right mindfulness), and Prajna (right view, right resolve).]

Q3. Which of the following is also known as ‘The setting in motion of the wheel of law‘?

  • A. Buddha’s first sermon
  • B. Buddha’s second sermon
  • C. Buddha’s third sermon
  • D. None of the above

Ans: (A) Buddha’s first sermon

[Explain: According to the Buddhist tradition, the Dhammacakkappavattana Sutta (The setting in motion of the wheel of law) is the first teaching given by the Buddha after he attained enlightenment. Buddha’s teachings or his truth leads to one’s liberation from suffering. ‘Cakka‘ can be translated as ‘Wheel‘. So ‘Dhammacakka‘ can be translated as ‘Dhamma-Wheel‘ which is a Buddhist symbol referring to Buddha’s teaching of the path to enlightenment. ‘Pavattana‘ is translated as ‘turning‘ or ‘rolling‘ or ‘setting in motion‘.]

Q4. Mahavira’s followers came to be known as Jainas. Originally they were known as-

  • A. Agama
  • B. Vasadi
  • C. Nirgranthas
  • D. None of the above

Ans: (C) Nirgranthas

[Explain: Mahavira’s followers or disciples were known as ‘Nirgranthas” (free from fetters or bonds). The doctrine preached by him was known as Jainism.]

Q5. Mahavira accepted four doctrines of Parsva & added a fifth one named-

  • A. Criticism
  • B. Slavery
  • C. Celibacy
  • D. All of the above

Ans: (C) Celibacy

[ExplainParshvanatha, also known as Parshva or Parsva, was the 23rd of 24 Tirthankaras of Jainism. According to Svetambara texts, four doctrines of Parsva were AhimsaAparigrahaAsteya, and Satya. Mahavira added the fifth one Celibacy or Brahmacharya to the list.]

Q6. Who of the following convoked a council at Pataliputra in which the Jaina canon was arranged?

  • A. Bhadrabahu
  • B. Chandragupta Maurya
  • C. Sthulabahu
  • D. Mahavira

Ans: (C) Sthulabahu

[Explain: First Jain council was held at Pataliputra (now Patna, Bihar) by Sthulabahu.]

Q7. Who was the leader of Svetambaras?

  • A. Bhadrabahu
  • B. Chandragupta Maurya
  • C. Sthulabahu
  • D. Gosala

Ans: (C) Sthulabahu

Q8. Who was the leader of Digambaras?

  • A. Bhadrabahu
  • B. Sthulabahu
  • C. Gautama
  • D. Bimbisara

Ans: (A) Bhadrabahu

Q9. Who was the first Tirthankara of Jainism?

  • A. Bhadrabahu
  • B. Mahavira
  • C. Rishabhanatha
  • D. Parshvanatha

Ans: (C) Rishabhanatha

[Explain: Jainism makes it history through a succession of twenty-four victorious saviors and teachers known as “Tirthankara”. The first Tirthankara was ‘Rishabhanatha’, who is believed to have lived millions of years ago.]

Q10. Who was the 23rd Tirthankara of Jainism?

  • A. Parshvanatha
  • B. Mahavira
  • C. Ajitanatha
  • D. Chandraprabha

Ans: (A) Parswanatha

[Explain: Parshvanatha who is also known as “Parshva” is the 23rd Tirthankara of Jainism. He is the earliest Jain Tirthankara who is generally acknowledged as a historical figure.]

 

MCQ on Religious Movements came in UPSC Prelims:

Q11. Which of the following kingdom is associated with Buddha? (UPSC Prelims – 2014)

(1) Avanti (2) Gandhara (3) Kosala (4) Magadha

Select the correct answer-

  • A. 1, 2, & 3
  • B. 2 & 3 only
  • C. 1, 3, & 4
  • D. 3 & 4 only

Ans: (D) 3 & 4 only

 

Q12. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two? (UPSC Prelims – 2013)

  • A. Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks.
  • B. Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks.
  • C. Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it.
  • D. There is no material difference between the two.

Ans: (B) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks.

Hi Friends! My name is Indrasish Mukherjee and I am the founder of One Xtra Paper. As a govt. job aspirant I want to share my experience and some relevant study materials which I think will help you & Job information with you guys.

You can follow me on…facebook twitter

One Comment on “MCQ on Religious Movements (Buddhism & Jainism) in India during sixth century BC”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *