MCQs on Indian Physiography (previous years questions) for Competitive Govt job exams.

PropellerAds

In this post, we will discuss all possible MCQs on Indian physiography which have a higher probability of appearing SSC CGL 2018, UPSC Prelims 2018 & other competitive govt. job exams in India including previous year questions.

mcqs on Indian physiography

Important MCQs on Indian Physiography

Q1. Which of the following pairs of States of India indicates the easternmost & westernmost state? (UPSC Prelims 2015)

  • (a) Assam and Rajasthan
  • (b) Arunachal Pradesh and Rajasthan
  • (c) Assam and Gujarat
  • (d) Arunachal Pradesh and Gujarat

Ans: (d) Arunachal Pradesh and Gujarat

Q2. Which of the following have coral reefs? (UPSC Prelims 2014)

  1. Andaman & Nicobar Islands
  2. Gulf of Mannar
  3. Sundarbans
  4. Gulf of Kachchh

Select the correct answer –

  • (a) 1, 2, and 3 only
  • (b) 2 and 4 only
  • (c) 1 and 3 only
  • (d) All the above

Ans: (b) 2 and 4 only

Q3. Which of the following is not a lagoon?  (UPSC Prelims 2002)

  • (a) Ashtamudi Lake
  • (b) Chilka Lake
  • (c) Periyar Lake
  • (d) Pulicat Lake

Ans: (c) Periyar Lake

Q4. Which one of the following pairs of Islands are separated from each other by 10-degree channel? (UPSC Prelims 2014)

  • (a) Andaman and Nicobar
  • (b) Nicobar and Sumatra
  • (c) Maldives and Lakshadweep
  • (d) Sumatra and Java

Ans: (a) Andaman and Nicobar

Q5. The approximate age of the Aravalli range is –  (UPSC Prelims 2001)

  • (a) 370 million years
  • (b) 470 million years
  • (c) 570  million years
  • (d) 670 million years

Ans:  (d) 670 million years

Q6. Nanda Devi peaks form a part of the – (UPSC Prelims 2003)

  • (a) Assam Himalayas
  • (b) Kumayun Himalayas
  • (c) Nepal Himalayas
  • (d) Punjab Himalayas

Ans: (b) Kumayun Himalayas

Q7. Which of the following is the junction point of the Eastern Ghats and the Western Ghats? (WBCS 2016)

  • (a) Javadi Hills
  • (b) Annamalai Hills
  • (c) Nilgiri Hills
  • (d) Shevaroy Hills

Ans: (c) Nilgiri Hills

Q8. The Indian Peninsula is surrounded by water on – (WBCS 2015)

  • (a) South and East
  • (b) South and West
  • (c) Southwest, South, and Southeast
  • (d) East and West

Ans: (c) Southwest, South, and Southeast

Q9. Tamil Nadu is the only state with more than one major port because – (WBCS 2015)

  • (a) The depth of the water is high.
  • (b) The State has the longest coastline
  • (c) The coast has well-defined inlets and bays.
  • (d) The coast is not very rocky.

Ans: (a) The depth of the water is high

Q10. Loktak Lake is located in the State of – (WBCS 2013)

  • (a) Jammu and Kashmir
  • (b) Himachal Pradesh
  • (c) Arunachal Pradesh
  • (d) Manipur

Ans: (d) Manipur

Q11. The Himalayas are – (WBCS 2010)

  • (a) Fold Mountains
  • (b) Block Mountains
  • (c) Residual Hills
  • (d) Tableland

Ans: (a) Fold Mountains

 

These are some important MCQs on Indian physiography, appeared in the previous year govt job exams.

Follow One Xtra Paper’s Facebook page for any updates in future.

Hi Friends! My name is Indrasish Mukherjee and I am the founder of One Xtra Paper. As a govt. job aspirant I want to share my experience and some relevant study materials which I think will help you & Job information with you guys.

You can follow me on…facebook twitter

Comments 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *